زمان مناسب زمان برای شروع کاشی معرق

قابهای بغلکش طبقهٔ دوم با کاشی هفترنگ و نقوش هندسی اجرا شدهاست. این اثر در تاریخ ۲۹ آذر۱۳۱۶ با شمارهٔ ثبت ۳۰۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. از شهر نائین با بیش از ۵۰ بنای آبانبار میتوان به شهر آبانبارها یاد نمود که ۸۰ درصد از آنها مورد استفادهاست و اکثراً به پمپ برقی مجهز هستند. این شهر بر روی یک مرداب در راستای رودخانهای با نام لنکرانچای ساخته شدهاست. به تولید مشغول بوده و به عنوان یک بخش مکمل، در زمینه تولید عطر و ادکلن هم فعالیت دارند. گاوماهیها دو باله پشتی متمایز دارند، بلنیها یک باله پشتی دارند که از پشت سر تا دم کشیده شدهاست. در داخل شهر مرند تعدادی کتابخانه وجود دارد که «کتابخانهٔ پارک شهر مرند»، بزرگترین کتابخانهٔ این شهر و جزء کتابخانههای درجه یک کشور است که در سال ۱۳۷۸ خورشیدی، در محوطهٔ پارک شهر مرند با مساحت ۱۲۰۰ متر مربع و زیربنای ۹۵۶ مترمربع، افتتاح گردیده و دارای ۱ سالن مطالعه و یک مخزن کتاب و یک سالن آمفی تئاتر و اتاق اینترنت است. موجودی که در این نماد دیده میشود، نمایندهی انسان کامل در نگاه ایرانیست: کسی که با آراستگی، مهارت، و حکمت، از تاریکی عبور میکند و جهان را به سوی روشنایی میبرد.

آرامگاه محمد محروق از سوی امام رضا در تابستان ۲۰۰ هجری زیارت شده است. پس از سوزانده شدنش، از سوی مسلمانان بهعنوان شهید گرامی داشته میشود و آرامگاه و مسجدی بهنامش در نیشابور است که نزد شیعیان حرم است و برای دیگر مسلمانان بهعنوان مسجدی گرامی برجستگی دارد. این بنا که در شرق حرم واقع شده، در ۱۶۱۳/۱۰۲۱ و اندکی پیش از مرگ اللهوردی خان به پایان رسید و یکی از برجستهترین بناهای معماری دورهٔ صفوی است و برای مدت طولانی از آن به عنوان مهمانخانهٔ حرم استفاده میشد. گنبد اللهوردی خان یک گنبدخانهٔ هشتگوش به ارتفاع ۱۶ و مساحت ۱۷۱متر مربع است که جلوهٔ بیرونی آن تنها یک گنبد بدون ساقه با نمای فلزی و یک ایوان ورودی با شکوه در شرق است که اکنون بخشی از رواق دارالضیافه بهشمار میآید. اصطلاح ژئومورفیک «یاردانگ» که به شکل بینالمللی شناخته شده، از زبان اویغور سرچشمه گرفته است و به معنای تپه کوچک با رویهٔ شیبدار است. ↑ پوپ، آرتور اپهام، معماری ایران: پیروزی شکل و رنگ، ترجمهٔ کرامتالله افسر، یساولی، تهران، 1365ش. ص.

به نظر پوپ، این بنا که همزمان با مسجد شیخلطفالله اصفهان ساخته شده، با تناسبات دقیق و سازمان موزونش شاید کاملترین عنصر معماری حرم رضوی باشد و شیوهٔ بنا نشان میدهد، معمار آن اصفهانی بودهاست. در ازارهٔ ضلع جنوبی، سنگ مرقد اللهوردیخان به خط نستعلیق و تاریخ ۱۰۲۲ق نصب است و در همان ضلع، رباعی منسوب به شاهعباس صفوی که در جواب رباعی شیخ بهایی گفته شده، بر دیوار نقش بسته و نام خوشنویس با عبارت «غائله و راقمه حسن الخادم» در انتهای کتیبه هست. بالای ازارهٔ دیوارها عبارت است از طاقنماهای دو طبقه کاشی معرق در هشت ضلع که با قوسها و چشمههای طاقها و دهلیزها لبریز شده و بر حال و هوای فروش کاشی سرامیک قدسآمیز فضا افزودهاست. معماری که رقم کارش با عنوان «عمل امیر بن حاج محمود نظرانی ۱۰۲۲» در کتیبههای ازمیان رفتهٔ بنا وجود داشت. باید توجه داشت که در دیوانسالاری عثمانی اصطلاح «وکیل مطلق» گاهی به جای «وزیر اعظم» یا «صدراعظم» به کار میرفتهاست. از نتایج مهم عملکرد آنان، افزایش موقوفات حرم امام رضا بود که در راستای ایجاد مرکزی برای اشاعهٔ فرهنگ شیعه، رونق و تداوم آن ادامه داشت.

علی بن بویه به همراه برادر خود، احمد که کنیه ابوالحسین داشت به گشایش اهواز توفیق یافت (۳۲۶ ه.ق). بعدها نادرشاه یک گلدسته طلا بر روی این ایوان ساخت که به گلدسته نادری شهرت یافت. معمار این تالار کوچک در ساخت بنا، معمار کوشیدهاست با ساخت یک گنبد کمخیز، جلوهٔ بیرونی بنا را در برابر نمای گنبد طلا و صحن انقلاب به حداقل برساند و تمام هنرنمایی و شکوهمندی را درون گنبدخانه متمرکز کردهاست. نمای گنبد تا اواخر آجری بود و در دورهٔ پهلوی دوم با خشتهای مسی پوشیده شد. به رغم این که در داخل این بنا و راهروهای متصل به آن، کسان دیگری نیز دفن شدهاند، شکوه و فخامت آن باعث شد تا پیش از ساخته شدن رواق دارالضیافه در اواخر دورهٔ قاجار، از این رواق بهعنوان مهمانخانهٔ مخصوص حرم مطهر استفاده و به «دارالضیافهٔ سرکار فیضآثار» هم مشهور شود. اما چون سال وفات وی به درستی معلوم نیست، باید به تقریب او را عمری طولانی برخوردار دانسته و بگوییم تا اواخر سلطنت شاه صفی (۱۰۳۷-۱۰۵۲ه.ق) در قید حیات بودهاست. وی دارای دیپلم «دونور»، نشان زرین نمایشگاه جهانی بروکسل و همچنین نشان دانش و هنر فرانسه است.